Общински конкурс „Свят без употреба на дрога – моят свят“

14
ноем.2019

Осмокласникът Зидан Харалампиев Стефанов е сред 39-те ученици от училища от Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Гълъбово, Ловеч и Разград, които се включиха в Общински конкурс „Свят без употреба на дрога – моят свят“.
Конкурсът се организира от  Община Стара Загора, Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център по зависимости – Стара Загора, и се провежда  в 4 състезателни раздела.  
Зидан участва в конкурса в раздел „Кратка литературна творба“ с авторско есе на тема: „Аз искам моят свят да бъде без дрога‘‘ и впечатли  журито с таланта си.
Ученикът спечели  грамота за отлично представяне и поощрителна награда.

Аз искам моят свят да бъде без дрога
/есе/

Аз съм Зидан. Живея в квартал „Лозенец“, град Стара Загора. Градът е голям и има много квартали. Някои от тях познавам, но мисля, че хората от града не познават моя квартал. Кварталът ми е голям, не е много красив, но той е моят свят. Моят свят е моят дом, семейство, приятели, училище - кварталът, в който живея. В моя свят има много неща – и хубави, и лоши, и забавни, и тъжни, но това, което не искам да има в моя свят е дрогата – трева, хапчета … наркотици. И без дрогата в моя свят има тъжни неща: бедност, болести, лоши хора, но всичко може и да се поправи, да се промени. Наркотиците обаче правят човека роб, с тях той завинаги е обречен на провал, няма бъдеще. Бедата не е само за човека, който ползва дрогата, но и за всички около него. На първо място е семейството му. Наркоманът търси непрекъснато дрога. Той взема всичко от дома си, краде, не помага на семейството си, не работи. А може и да стане зъл, да тормози близките си. Такъв е той и със съседите и непознатите. Хората се отдръпват и бягат от зависимите. Отначало тези, които вземат дрога изглеждат добре. Ако продават дрога, са и богати, но в дрогата няма нищо хубаво. Тя трови тялото бавно и няма спасение от нея. Познавам такива съдби. Ще ви разкажа за момче, което ще нарека с измисленото име от мен Денис. Той пушеше трева и вземаше антидепресанти, които сам си намираше без рецепта.  В началото му се струваше, че в това няма нищо опасно, но после започна да се пристрастява, вече те не му бяха достатъчни. След малко време опита по-тежки наркотици. Започна да краде и да продава вещи от дома си, за да ги взима. Родителите му не можеха да се справят с него и го изгониха от къщи. Остана на улицата и започна да продава наркотици. Накрая загуби живота си от свръхдоза.
Затова аз не искам да има дрога в моя свят. Макар и небогат и не особено красив, все пак това е моят свят и аз го обичам. Искам в него да няма дрога, за да има здрави хора и възможност за бъдеще. Знам, че желанието ми няма да се сбъдне скоро.
Най–старите хора не знаят как действа дрогата. Малките вземат, защото не знаят или са любопитни, или искат да приличат на по-големите. Алчните хора искат да печелят от здравето и живота на другите. Затова трябва да се говори на улицата, в училище. Ако имаш приятел, поговори с него за това. Ако близък е започнал да взема дрога, повикай на помощ всички – приятели, учители, помогни му. Борбата с наркотиците се води в цял свят и още не е успяла, но не трябва да се спира. Моят свят има бъдеще, ако е без дрога.


Зидан Харалампиев – 8. клас
СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора

Mеждународeн ден без тютюнев дим

14
ноем.2019

СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора  по традиция отбеляза международния ден без тютюнев дим.  Госпожа Галина Димитрова, психолог в РЗИ Стара Загора, представи пред  ученици от пети, шести и седми клас лекцията  „Вредата от тютюнопушенето“.  Като част от темата  със специален апарат на всички участници беше измерено нивото на  въглероден  оксид в издишания от тях въздух.
Интересът от страна на учениците беше изключително голям.

Европейска седмица на програмирането

20
окт.2019

С поредица от дейности СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се включи в инициативата на Европейската комисия „Европейска седмица на програмирането“.
В  периода 05-20.10.2019 г. училищата във всички европейски страни отбелязват важността на изучаването на програмирането и развитието на творческото мислене.
Министерството на образованието и науката подкрепи инициативата и отправи покана към всички училища в България да организират събития, като целта е повишаване на мотивацията и осведомеността, свързани с дегиталната компетентност.
В СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора учениците от седми и осми клас подготвиха и организираха три събития, посветени на „Европейска седмица на програмирането“.
Осмокласниците събраха материали, подготвиха мултимедийна презентация на тема История на изчислителната техника и на 09.10. 2019 г. представиха пред пред ученици от седми клас възникването, поетапното развитие и усъвършенстването на изчислителната техника. Беше подчертан българският произход на Джон Атанасов - бащата на компютъра.
За своите по-малки съученици от шести клас осмокласниците подготвиха и реализираха друга училищна изява на тема "Как да стана програмист?". Занятието се проведе на 15.10.2019 г. Представени бяха две презентации. Учениците разказваха увлекателно за възникването, историческото развитие, съвремието и бъдещето на програмирането. Посочиха и стъпките за навлизане и развитие в професията програмист.
Занятие на тема "Известни програмисти - пътят към успеха" се проведе на 17.10.2019 г. Ученици от седми клас представиха пред петокласниците презентация за десетте най-известни програмисти, разказаха за техния труд, принос и постижения в програмирането. Участниците в събитието научиха какво е създал всеки един от тях и къде се прилага.
На европейско ниво тази инициатива се подпомага от 80 доброволци – национални посланици, 42 координатори от националните образователни министерства и 280 водещи учители. Те имат основен принос за успеха на седмицата на програмирането през 2018 г., като участниците са над 2,7 милиона в близо 44 000 събития в училищата в ЕС и Западните Балкани. В момента за България е все още отворена поканата за включване на водещи учители.

https://codeweek.eu/events
 

Европейски ден на спорта в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора

27
септ.2019

Учениците от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора и техните учители се включиха в инициативата Европейски ден на спорта в училище, която е част от дейностите за отбелязване на Европейската седмица на спорта.
След приключване на учебните занятия всички се включиха в организираното почистване на училищния двор – мястото, където активно почиват, играят и спортуват.
Доволни и щастливи от резултата, учениците взеха участие в спортните игри и състезания. Публиката ги насърчаваше и аплодираше най-добрите.
В щафетните игра между сборните отбори от трети и четвърти клас - момичета и момчета победата грабнаха сборните отбори на четвъртите класове и при момичетата, и при момчетата.
С много емоции и спортен хъс преминаха футболните срещи. Убедителна победа със 7:0 постигна отборът на шестокласниците срещу сборния отбор на 5 клас. Сборният отбор на 7 клас победи осмокласниците с 3:0.
 

Регионална кампания „Детективска агенция“

08
юли2019

Ученици от СУ „ Христо Смирненски“ се изправиха в последният в кръг от „Детективска агенция“ срещу още 4 отбора от регион Стара Загора. Състезанието е организирано от Регионална библиотека „ Захарий Княжески“ и „Етносвят България“.
Събитието е много интензивно и интересно за всички участници. Преди самото състезание, учениците имат възможност да погледнат зад завесата на Първо районно управление на МВР в град Стара Загора. Участниците са посрещнати от представители на Детска педагогическа стая и  униформен полицай, който им разказва подробно за особеностите на професията. Децата имат възможност да надникнат зад решетките на килиите, да видят как дежурният полицай получава сигнали по райони, да влезнат в стаята за разпознаване на престъпници и да се качат на  най-новата патрулна кола. Всички участници и техните ръководители са силно впечатлени от сутрешната беседа и много от учениците преоткриват значението на професиите полицай и инспектор.
Самото състезание преминава през 7 различни игри - упражнения, като за оценяването се грижи предварително подбрано жури. Организацията е на високо ниво.
Гост на събитието е г-жа Сотирова, зам.-кмет на гр. Стара Загора.  
Участниците са предизвикани с най-разнообразни игри, в които трябва да покажат умения за работа в екип, наблюдателност, креативност  и разбира се усет към детайлите. Някои от игрите включват опис на предмети, довършване на разказ със спомагателни думи, строеж на кула от кибритени клечки, търсене на следи и различни други дейности.
Учениците от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се представят блестящо , събирайки 31 точки.
Всички участници получават многобройни награди и лиценз - сертификат за участие.
Надяваме се тази инициатива да продължи и през следващите години, а нашите ученици да продължават да дават най-доброто от себе си.

Награда от престижен конкурс

30
май2019

Десетокласничката Цветелина Живкова Симеонова от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора е сред  400 ученици от цялата страна, включили се в конкурса, организиран от  Общински съвет по наркотични вещества – Благоевград и Община Благоевград.
На участниците е дадена пълна свобода в избора на форма и жанр на представяните творби, като важно условие е да се придържат към тематиката за независимия от наркотици човек, какво причинява дрогата на личността или да представят творби за личности и събития, които спомагат за освобождението на Пиринския край и България като цяло.
Цветелина подготви мултимедийна презентация по темата: „Човекът – свободен и независим”. Момичето е сред петимата участници, получили поощрителна награда. Ученичката, нейният ръководител – госпожа Маргарита Илиева, и училището са удостоени с грамоти. Цветелина получи още книгата „Време разделно“ и брошури.

Световен ден без тютюнопушене

31
май2019

Ученици от четвърти и пети клас от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора  се срещнаха с госпожа  Галина Димитрова – психолог в РЗИ – Стара Загора. Срещата беше организирана във връзка с обявения от Световната здравна организация Ден без тютюнопушене.
Чрез  демонстрация с кукла СЮ госпожа Димитрова  изясни вредата  от тютюнопушенето, след което със специален апарат беше измерен въглеродният оксид в издишан въздух.
Интересът от страна на учениците беше изключително голям.

Фестивал  на професиите

28
май2019

СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора е сред дванадесетте училища, включили се  в междуучилищния форум „Фестивал на професиите“, който се проведе на 28.05.2019 г. в Младежки дом - Стара Загора.
Фестивалът на професиите беше открит от госпожа Пенка Чавдарова - началник отдел „Образование, младежки дейности и спорт“, Стара Загора.
Четвъртокласниците Антон Станилов Генчев, Михаил Катев Михайлов  и Божидар Маринов Панчев съвместно с Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, Стара Загора представиха по интересен и забавен начин професията на пожарникаря.  Най-важното за тази отговорна професия беше показано и под формата на презентация.
Всички  ученици получиха грамоти и подаръци.

Европейски ден за борба със затлъстяването

19
май2019

СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора се включи в иницитивата „Европейски ден за борба със затлъстяването“. Този ден се отбелязва на 19 май. Мисията му е да създаде по-здраво население на Европа, намалявайки значително броя на гражданите в Европейския съюз със заболявания и преждевременна смърт, свързани с наднорменото тегло и затлъстяването.
Във връзка с това в СУ „Христо Смирненски“ се проведе среща с д-р Росица Николова от РЗИ – гр. Стара Загора. Тя запозна учениците и учителите с принципите на здравословното хранене. Представената пред тях мултимедийната презентация „Храна и здраве“ предизвика голям интерес.     
Учениците задаваха въпроси, на които д-р Николова отговори изчерпателно.

16 май – Ден за съпричастност с болните от ХИВ/СПИН

16
май2019

В СУ „Христо Смирненски“ е традиция този ден да се отбелязва ежегодно. Тази година пред ученици от различни класове от прогимназиален етап беше представена мултимедийна презентация. Учениците научиха какво е ХИВ и какво е СПИН, каква е разликата между ХИВ-серопозитивен и болен от СПИН, кои са механизмите за заразяване и как човек не може да се зарази. Научиха интересни неща и за червената панделка – символ на солидарност към хората, живеещи с вируса на СПИН. Учениците разбраха, че е много важно да спазва определен начин на живот, за да не попаднат в лапите на тази смъртоносна болест.

Седмокласници посетиха Областната панорама на професионалното образование

23
април2019

На 23.04.2019 г. седмокласници от СУ “Христо Смирненски“ , Стара Загора посетиха Областната панорама на професионалното образование и обучение и кариерното ориентиране. Учениците получиха информация от свои връстнци за училищата на територията на Стара Загора и специалностите, които се изучават в тях, участваха в демонстрации и получиха брошури.

Пътешествие в света на химията

29
март2019

В СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора ученици от 4-10 клас поеха на интересно пътешествие в света на химията. Изявата се проведе във връзка с обявената от Общото събране на ООН и ЮНЕСКО 2019 година за Международна година на Периодичната таблица.   
Целта на това своеобразно пътешествие беше не само да се отбележи 150-та годишнина от създаването на Периодичната таблица, но и да се запали у учениците интерес към учебния предмет Химия и опазване на околната среда.
В процеса на подготовката и провеждането на самото „пътешествие“ учениците разбраха, че химията е не само могъща и сериозна наука, но и наука на чудесата. Заслуга за това имаха г-жа Валентина Спасова – главен учител и г-жа Пепа Славова – старши учител, под чието компетентно ръководство се подготвяха учениците.
Водещите Галя и Мишел поставиха началото на пътешествието, след което десетокласничката Цветелина представи презентация за живота и творческата дейност на Дмитрий Иванович Менделеев. Стихотворения за химията изпълниха петокласничките Славка, Елена, Димитринка и Емануела.  Много интерес предизвика рубриката „Любопитно, интересно и малко известно“ и  последвалата викторина с награди. Пред многобройната публика младите химици Марияна и Славка демонстрираха интересни химични опити.
В края на химичното пътешествие се изясни значението на алкалните елементи за растенията, животните и човешката практика, като по този начин се осъществи и  връзката с учебния предмет Биология и здравно образование.
За своето старание всички участници получиха предметни награди и хапнаха от тематичната торта „Периодична система“, приготвена от сръчните ръце на г-жа Валентина Спасова.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Национален конкурс „Водата – извор на живот“

19
март2019

Георги Георгиев от 7 б клас зае първото място във ІІ възрастова група, раздел проза на Националния конкурс  за литературно творчество „Водата – извор на живот“.
Конкурсът е организиран от МОН, РУО – Бургас, Национален дворец на децата, Община Бургас и Център за подкрепа на личностното развитие – Бургас и има за цел да поощрява и утвърждава интереса на учениците към литературата и творчеството, да  стимулира тяхната творческа изява, любов към изкуството и личната им позиция за опазване и използване на водите и съхраняване на природата.
Съгласно регламента участниците се състезават в два раздела – поезия и проза – разказ и са разпределени в три възрастови групи:

  • І възр.гр. –  I-IV клас
  • ІІ възр.гр. – V-VIII клас
  • III възр.гр. – IX-XII клас
За първото място Георги е удостоен с грамота, купа и книгите „Хан Тервел“ и „Да спасиш планетата“.
 

Водата – извор на живот
 

Живее отдавна девойка една с чудното име Вода. Нейната майка – Природата, я дарила с безсмъртие и изключителна красота. В замяна на това трябвало да бъде винаги добра – да дарява живот, да помага на хората и да се грижи за своя немирен брат Буран. Това не ѝ тежало, а я правело още по-красива и щастлива.
Мила и щедра,  милиони години Водата изпълнявала майчината заръка - дарявала живот и го пазела  в своите дълбини. Зиме под ледената повърхност поемала в топлата си прегръдка своите обитатели и ги бранела от студа.  
Очите ѝ - капчици елмаз, блестели винаги ясни, сини и чисти.
Косите ѝ - буйни водопади, щедро разпръсквали свежест и хлад. Всеки, вкусил от живителната им сила, ставал хубав и силен като нея.
Морен пътник, отпил от  щедрата ѝ благодат и останал завинаги неин  пленник, а тя – верен негов страж.
Бистра и чиста, Водица го съпътствала навсякъде.  Сутрин с нежни пръски  го будела от сън, закачливо надничала с топли очи от чашата му с горски чай.   Грижела се винаги да са чисти ръцете му, посягащи към хляба. Пазела го да е здрав и щастлив.
Обичал и той своята Водица!
Но...  завидял на обичта им немирният Буран.
Притъмнял, загърмял и затрещял малкият необуздан Буран.
Повлякъл дървета и шума, заподскачал див и безумен и аха.. да настане беда. Тръпнел от ужас обзет малкият близък градец.
Ала спокойна и тиха приютила го в коритото тя – неговата мъдра сестра. Поели надолу по склона, подали си братски ръце, завъртели турбините те и ето сега... вместо беда във всеки дом заблестява искра.
Милва  Буран своята мила сестра по дългата синя коса и тихо шепне в нощта:
– Ти си тази, без която никой не може - фина и нежна, моя Водице, моя сестрице, моя надежда!

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Професия пожарникар

8
март2019

Във връзка с кариерното развитие на учениците и проявения интерес към професията на пожарникаря ученици от шести и седми клас на СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора  посетиха Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението".

Учениците и техните ръководители бяха посрещнати от госпожа Надя Трифонова и г-н Жеко Станчев. В непринуден разговор тя разкри пред тях особеностите, трудностите и предизвикателствата на професията. Учениците слушаха с интерес, отговаряха на въпроси и питаха за всичко, което ги интересува.

Госпожа Трифонова им показа екипировката на пожарникаря и оборудването на колите,  след което те имаха възможността да сложат каска и да се качат на пожарна кола.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Баба Марта бързала, мартеници вързала

1
март2019

На Първи март по традиция пратеници на пролетта от СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора, облечени в пъстри народни носии, пожелаха здраве, берекет и благоденствие на служителите от Регионално управление на образованието и Община Стара Загора  и ги закичиха с красиво изработени мартеници.
Недка, Георги, Румен бяха посрещнати много радушно от госпожа Татяна Димитрова – началник на РУО и г-жа Иванка Сотирова – зам.-кмет на Община Стара Загора.  
В топла и приятна обстановка учениците разказаха легендата за мартеничката и споделиха своите вълнения за училищния празник  по случай Трети март. Разказаха за засвидетелстваното уважение към знамето и символното значение на цветовете по време на урока по родолюбие, в който са участвали с трепет и гордост.
Децата също получиха много мартеници и подаръци.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Ден на розовата фланелка

27
февр.2019

СУ „Христо Смирненски” за поредна година отбеляза 27 февруари - Деня на розовата фланелка.
Учениците казаха НЕ на агресията и на училищния тормоз, като се включиха в различни инициативи.
В знак на съпричастност  повечето ученици и учители  бяха облечени  с розови блузки или носеха розов елемент на дрехата си.
Учебните занятия през този ден преминаха под мотото: „КЛАС ОТ ПРИЯТЕЛИ“ – текст, който учениците изписаха на български и на английски език.
С помощта на своите преподаватели  ентусиазирани третокласници и четвъртокласници  направиха две информационни табла и ги поставиха във фоайето на училището.
По-големите ученици от пети и шести клас  изработиха гривни с текст „27 февруари – Ден на розовата фланелка”. Голямото междучасие, разяснявайки целта и задачите на кампанията,  те ги раздадоха на своите съученици.
В края на деня най-инициативните си направиха снимка във фоайето на училището.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

„Не умирай от незнание“

14
февр.2019

Във връзка с 14 февруари – празника на св. Валентин, под ръководството на госпожа Пепа Славова – преподавател по биология и здравно образование, с учениците от 7-10 клас се проведе информационна кампания „Не умирай от незнание“. Участниците изготвиха тематичен постер, слушаха беседа и изгледаха презентация за болестите, предавани по полов път.

Зарежда се...Зарежда се...

„Забавна математика“

30
ноем.2018

На 30.11.2018 г. в кабинета по информационни технологии се проведе състезание „Забавна математика“.  Участваха ученици от пети и седми клас.
Инициативата е част от дейностите, свързани с 55-годишнина от създаването на СУ „Христо Смирненски“ и 120 години от рождението на поета.
Шестокласниците Красимир Красимиров, Божидар Алексиев, Христо Колев и Боньо Кирилов подготвиха презентация и запознаха съучениците си с историята на математиката. След това всички  се надпреварваха в решаването на логически задачи.
Правилно отговорилите получиха награди.
Учениците разбраха, че математиката може да бъде и много забавна.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Второ място в Young Hairdressers Trophy

24
окт.2018

Орлин Минков завършва седми клас в СУ „Христо Смирненски“, Стара Загора през 2013/2014 год., след което заминава с родителите си за Белгия, където завършва средното си образование. Проявява интерес към фризьорството.

През 2017 г. печели две втори 2 места на престижното състезание Young Hairdressers Trophy и в двете направления:

  • В. Styling Trophy за най-добра прическа за жени със сешоар и преса   
  • C. Color Trophy за най-добро подстригване

През 2018 г. Орлин отново печели второто място в  A. Men s Trophy за най-добро мъжко подстригване.
 

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Ученическа конференция "Голямото приключение"

14
юни2018

Голямото приключение е национална ученическа конференция, изцяло водена от учениците, организирана от фондация „Заедно в час“.Тази година тя е под надслов "Приключението: От мен зависи" и за трета поредна година ученици от СУ ,, Христо Смирненски,, град Стара Загора взеха участие в нея. Те организираха и водеха кръгла маса на тема : ,, Как да задържим учениците в училище- Колкото повече, толкова повече,,
Учениците преминаха през много стъпки, докато постигнат желания резултат. По време на учебната година те бяха ангажирани с различни мисии и тяхното изпълнение. Учениците от 10 и 11 клас, работиха усилено като екип и изработиха въпросник, с който интервюираха различни хора от града с цел събиране на повече информация по темата. Следващи стъпки към успеха бяха заснемането на кратък филм на тема ,,Защо е важно да съм грамотен,, и организирането на общностен ден в училището. Учениците организираха събитието с цел припознаване на училищната среда от повече ученици и заедно почистиха двора му, както и бяха участници в отворена беседа за замърсяването на Планетата.
На самото събитие Илчо Иванов, Божидар Иванов и Станил Генчев показаха своята работа пред публика от 50 човека. Като през цялото време те водеха и напътстваха участниците, преминавайки заедно с тях през наболели въпроси като ,, Как да предотвратим употребата на наркотици при учениците?,, ,, Как да задържим учениците в класната стая?,,. Възможността да чуят толкова много мнения и идеи ги провокира да попитат участниците ,, Какво би направил, ако си учител?,, и отговорите бяха много вдъхновяващи. Присъстващите на кръглата маса бяха не само ученици, но и учители и хора от различни професионални сфери. Заедно си доказаха,че има какво да се направи за подобряване на училището като институция и всеки участник си тръгна с идея и вдъхновение.
Упоритата работа на учениците беше възнаградена с ръкопляскания и поздравления след самото събитие. За тях това ще остане като един чудесен спомен, а с натрупаната до сега информация тепърва ще мислят стратегии за задържане на учениците в училище. Екипът ни смята,че когато ученици дават пример на други ученици посланието е много по-чуваемо и разбираемо за останалите.
Илчо за Приключението : ,,Аз мислех,че няма да има толкова интерес към нашето събитие, но бях приятно учуден от присъствието. Забавлявах се и се наслаждавах на пътуването,,
Станил за Приключението : ,,Забавлявах се, запознах се много и различни хора, бяхме заедно със съучениците ми и наистина беше приключение,,
Божидар за Приключението :  ,,Цялото събитие беше много яко,приятелите с които бях и веселите случки по време на пътя ще ме зареждат дълго време.,,

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Ела и помогни, училището изчисти

22
апр.2018

По случай 22 април – Денят на Земята, учениците от 10 и  11 клас в СУ “Христо Смирненски“ Стара Загора организираха почистване на училищния двор, което беше проведено под формата на игри и беседи.
За по малко от седмица Илчо, Станил и Божидар ,ученици от 11 клас  успяха да създадат собствени лефлети, плакати и кратко видео, с които да поканят своите съученици и учители да се присъединят към каузата.
На събитието присъстваха ученици от 3,4,5  и  11 клас, както и гост от град Пловдив – Вера, собственик на магазин с екологична насоченост. Тя разговаря с младите хора   колко токсични са отпадъците, които се трупат и с какво могат да заместят пластмасовите бутилки, торбички и сламки, които използват в ежедневието си.
Събитието продължи с активности от състезателен характер. С общи усилия само за 20 минути ентусиазираните ученици  успяха да изчистят двора на училището.  Те разговаряха с Вера и заедно търсиха решения на въпроси като „Какво се случва с  нашия боклук ?” „Как се рециклира?” и „Кой отпадък в кой цвят кошче отива?”. За да приложат на практика наученото, учениците, разделени на отбори, рециклираха отпадъците, под формата на игра.
Благодарим на Илчо, Станил и Божидар, които дадоха личен пример на по-малките си съученици и на всички включили се в събитието „Ела и помогни, училището изчисти.”

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Пролетно предчувствие

1
март2018

На 1 март - Денят на пристигането на  Баба Марта (един от най-почитаните български обичаи), ученици от 4. клас  - Марияна Кирилова, Таня Ангелова и Дойчо Илиев, придружени от г-жа Велина Йотовска и г-жа Кремена Драгиева  донесоха много усмивки, радост и пролетно настроение  в Регионален инспекторат по образование, Ст. Загора и Община Стара Загора.
Малките предвестници на пролетта поднесоха мартенички, умело изработени от сръчните им ръце, с пожелание за здраве, берекет, благополучие и слънчеви усмивки.
Ведър слънчев лъч и пролетно предчувствие в снежната утрин, децата  бяха приети навсякъде с думи на благодарност и заръка да съхраняват и предават отколешната българска традиция и, разбира се, самите те бяха дарени с мартенички и сърдечни пожелания.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Празник на любовта

14
февр.2018

Четвъртокласници от ЦДО с ръководител г-жа Велина Йотовска поканиха своите съученици, учители и родители на празника на най-красивото и вълнуващо чувство – любовта. Заедно с децата надникнахме в разказите на Чудомир и се  радвахме от сърце  на любовта, с която той окриля своите герои.
Поведени от артистичната игра на децата бяхме въвлечени в атмосферата на българското село от края 18 и началото на 19 век. Съпреживяхме първите любовни трепети на Велко /Румен Райнов – 4. в клас/, вълненията на майчиното сърце на буля Денка /Фатма Асенова - 4. б клас /, мераците на сирак Павли /Габриел Златев - 4. в клас/ и палавата вдовичка Тотка /Зоя Маринова - 4. в клас/, пиперливия език на как , Сийка /Галя Златева, Светла Янкова, Марияна Кирилова - 4. б клас/, непознаващ предел и пощада.
За доброто настроение допринесоха музикалната композиция “Пъпеш” на ФСБ, както и незабравимите народни песни “Кацнал бръмбар на трънка” на Костадин Гугов и “Мятало Ленче ябълка” на Борис Машалов.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Коледа в СУ „Христо Смирненски“

14
дек.2017

Коледарска група, ученици от 5-6 клас, поздрави по традиция своите учители на последния за 2017 г. педагогически съвет. Прозвучаха красиви коледарски песни и наричания за здраве, щастие и благоденствие. През седмицата 18-22.12.17 г. предстоят  още празнични изненади.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Национален литературен ученически конкурс „Европа в България“

11
дек.2017

Единадесетокласникът Станил Руменов Генчев заслужи грамота за участие в Националния литературен ученически конкурс „Европа в България“ 2017. Тя бе връчена лично от Татяна Димитрова – началник на РУО Стара Загора за есе на тема „Европа в България“ 2017.
Конкурсът е организиран от Министерството на образованието и РУО Стара Загора и е част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020) и третата национална седмица на литературното четене, открита на 11.12.2017 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески”.
Гости на празника на книгата бяха областният управител Гергана Микова, началникът на РУО Татяна Димитрова, зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, представители на различни институции, учители и ученици от цялата област, родители.
Г-жа Микова поздрави организаторите и участниците в инициативата, като отбеляза че няма по-голямо удоволствие и наслада от това да държиш книга в ръка и да откриваш света чрез книгите и пожела на младите хора да изпитват тази радост всеки ден, книгите да бъдат техен постоянен спътник, защото те правят хората по-мъдри и по-добри”.
С поздрав към участниците в откриването на Националната седмица на четенето се обърна и г-жа Сотирова.
Деца от старозагорски детски градини и училища поздравиха гостите със стихове, песни и танци.
В СУ „Христо Смирненски“ Седмицата на четенето ще продължи до 15 декември с поредица  от инициативи.
 

Зарежда се...Зарежда се...

Форум на ученическите съвети

2
дек.2017

На 02.12.2017 г. в Младежки дом, Стара Загора се проведе Форум на ученическите съвети, организиран от Община Стара Загора и Младежки общински съвет.
СУ „Христо Смирненски“ е едно от шестте училища от гр. Стара Загора участвали във форума със свои представители – Зидан Харалампиев Стефанов, ученик от 6.а клас и Пламен Динев – педагогически съветник.
Целта на инициативата е да се съберат на едно място представители на ученическата общност, за да имат възможност да представят дейността си през изминал период, както и свои бъдещи съвместни прояви.
Гости на форума бяха депутатът от ГЕРБ Радостин Танев и зам.-кметът по хуманитарни дейности Иванка Сотирова, директора на ЦПЛР - Стара Загора Искра Иванова, началник отдел Младежки дейности Пенка Чавдарова и други.
Радостин Танев разказа за работата си в Народното събрание, за годините, когато е бил в Младежкия общински съвет и обяви, че скоро ще има нов проект за младите хора у нас.
В първата част на форума, наречена „Младежко самоуправление в училищната общност и извън нея – обмяна на добри практики и взаимодействие“, ученическите съвети представиха дейността си по предварително изтеглен жребий.
Презентацията на нашия представител Зидан Харалампиев Стефанов предизвика бурните аплодисменти на цялата зала.
Депутатът Радостин Танев специално поздрави СУ „Христо Смирненски” за спечелената голяма награда по Проект „Посланици на здравето“ – посещение на Народното събрание, като заяви, че това е рядък шанс, който не всяко дете може да получи.
Радостин Танев покани всички деца, участващи във форума, да посетят Народното събрание в София и да присъстват на един работен ден.
Втората част бе посветена на темата: „Психология на агресията“. Специален гост бе психологът проф. Иван Игов, автор на програми за обучение по психология, учебници, книги и много статии. Той разясни пред участниците особеностите и проявите на агресията в училище, след което те изразиха своето неодобрение на подобни прояви и бяха категорични, че агресията и насилието нямат място в живота на младите хора.

Зарежда се...

Международен ден без тютюнопушене

16
ноем.2017

Във връзка със 16 ноември – Международен ден без тютюнопушене, в СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора се проведе среща на ученици от петите класове с Галина Димитрова – психолог в РЗИ, Стара Загора.
Госпожа Димитрова разясни какви рискове за здравето крие употребата на тютюневи изделия. Демонстрацията за вредното влияние на тютюнопушенето с помощта на куклата СЮ предизвика голям интерес сред учениците, които активно участваха в дискусията.

Зарежда се...Зарежда се...

XIV Национален конкурс „Златна есен – плодовете на есента“ 

14
ноем.2017

Със специална грамота за участие и отлично представяне в XIV Национален конкурс „Златна есен – плодовете на есента“ са удостоени  деца и ученици от подготвителен до четвърти клас  от СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора.
Техните умения и талант са високо оценени от компетентно жури, което връчва и  на ръководителите на участниците сертификати за високи педагогически и художествено-творчески постижения, достойно защитени от възпитаниците им.

Зарежда се...

Конкурсът е организиран от Министерството на образованието, Община Севлиево и Центъра за личностно развитие - детски комплекс "Йордан Йовков". Съгласно статута на конкурса той се провежда в три раздела: изобразително изкуство, приложно изкуство, есе или стихотворение. С огромно желание и ентусиазъм  малките художници от СУ „Христо Смирненски“  рисуват по зададената тема.

Национален конкурс "Фотоприказки"

29
окт.2017

Второ място в една от двете категори - "Художествена фотография", заслужи Татяна Андонова от 10. клас, с р-л г-н Илиев, на провелия се X Национален конкурс "Фотоприказки". Конкурсът е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на МОН.
Класиране - Протокол 2017 г.
Рекорден брой творби – рисунки и фотографии, получиха тази година в ОДК в Кърджали за Националните дни на детското изкуство „Вълшебният свят на Родопите“. Фотографиите са 478, от 26 населени места, като наградените от журито бяха експонирани в Детската картинна галерия на ОДК – Кърджали.
Ученичката бе удостоена с диплом и предметни награди.

Зарежда се...Зарежда се...

Организатори на конкурса са МОН, НДД, РУО, Община Кърджали и ОДК гр. Кърджали. Целта е да даде възможност за творческа изява на младите хора, да развива и усъвършенства техния талант в областта на фотографското изкуство, да формира и доразвие умения за работа с фотографска техника.

Национален конкурс "Времена и будители"

17
окт.2017

Фредерика Михайлова (IX клас през учебната 2016/2017 г.), с р-л г-н Илиев, попадна сред избраните 10 творци в модул "Мултимедийна презентация" на I Националeн ученически конкурс "Времена и будители". Ученичката от СУ "Христо Смирненски" взе участие в конкуренцията на над 200 ученици от цялата страна в двата модула - презентации и постери.
Тържественото връчване на наградите се проведе на 30 октомври 2017 г. в Актовата зала на Национална Априловска гимназия - Габрово.

Националният ученически конкурс „Времена и будители” е организиран от Националния музей на образованието, съвместно с Регионално управление на образованието - Габрово, по повод 95 години от първото честване Денят на народните будители (1922 г.).

Национален конкурс "За по-добър климат в училище"

30
август2017

Второ място в категория "Снимка", на Националния конкурс "За по-добър климат в училище", заслужи Петьо Иванов (5 в клас) от СУ "Христо Смирненски" - Стара Загора, с худ. р-л г-н Илиев. Зад признанието, което нашето училище заслужи, стои професионализмът и всеотдайността на г-ца Б. Денчева - учител по английски език, чийто учебен процес с IV в клас е отразен на изпратените фотографии.
Ученикът ще получи грамота и награда на церемония в Националния Дворец на Културата - София, на 8-ми октомври 2017 г. Награда е предвидена и за ръководителя на участниците в конкурса.

Класиране от официалната страница на фондация Мадара - България: https://www.facebook.com/foundationmadara/posts/340486296411112

Конкурсът "За по-добър климат в училище" е организиран от Фондация Мадара - България и има за цел да насочи интереса на учениците върху две теми:
1. Подобряване на взаимоотношенията между връстниците за справяне с проблемите на враждебност и насилие в класа и в училището.
2. Очакванията на учениците към училището като институция, която възпитава умения за 21-ви век.

Конкурс "По стъпките на четата на Таньо войвода"

23
юни2017

Престижното III място в Националния ученически конкурс за мултимедийни проекти, есета, стихотворение и рисунка, посветен на 32-ия поход  „По стъпките на четата на Таньо войвода”  е присъдено на Надка Асан, ученичка от 5 в клас. Момичето се включи в конкурса с есе на тема: „Какво знаем за Таньо войвода и пътя на неговата чета през 1876 г.?“. В достойна битка с ученици от цялата страна Надка грабна III награда в I възрастова група – І - VІІІ клас.

Инициативата за провеждане на конкурса е на културно-просветно дружество „Родно Лудогорие”, гр. София, и клуб „Родолюбие” при ОУ „Св. Климент Охридски”, гр. Попово. Провежда се с подкрепата на Министерството на образованието и науката и РУО на МОН в страната. Основна цел е да се създадат условия за формиране на ценностни ориентации и качества, свързани с чувството на национална идентичност, любов към Родината и уважение към другия, както и развитие на потребности, интереси и нагласи за учене.

31 май – Световен ден без тютюнев дим

31
май2017

По повод 31 май - Световен ден без тютюнев дим в СУ „Христо Смирненски“ се проведе среща на ученици 4 – 7 клас с Галина Димитрова – главен експерт отдел ПБПЗ, дирекция ОЗ. Проведе се измерване нивото на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин със специален апарат, както и демонстрация с куклата СЮ на вредата от тютюнопушенето. Интересът на учениците беше много голям.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

 

Общински конкурс „Маскарадните игри през моя обектив”

21
април2017

Призови места завоюваха ученици от СУ "Христо Смирненски" - Стара Загора на провелия се Общински конкурс за фотография за деца и младежи „Маскарадните игри през моя обектив” - „Маски и ритуали”, в рамките на XIХ-те Маскарадни игри 2017.

Класиране от двете възрастови групи завоюваха наши ученици с худ. р-л г-н Илиев:

  • II място на Петьо Иванов (V клас) за фотографията "Силите на доброто се обединяват";
  • II място на Фредерика Михайлова (IX клас) за "Поличба за плодородие";
  • III място на Татяна Андонова (VIII клас) за "Красотата на българските обичаи";
  • Поощрителна награда спечели Георги Георгиев (VIII клас) за "Заслужена почивка след прогонване на злите сили".

Церемонията по награждаването се проведе на 21 април 2017 г. в залата на Младежкия дом - Стара Загора, където по традиция се откри изложба с най-добрите творби. От общо 21 избрани фотографии 11 бяха дело на нашите ученици. За своето представяне те бяха наградени с предметни награди.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Организатор на ежегодния конкурс са Община Стара Загора и Центърът за наука, култура и изкуство. Журито включва специалисти в областта на фотографията и експерти от Община Стара Загора.

Областна панорама на професионалното образование

26
април2017

Петата Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране 2017 се проведе в Стара Загора на 25 и 26 април 2017 г. в общинската спортна зала „Иван Вазов“.
Учениците от VII клас на СУ „Христо Смирненски“ – Стара Загора, на които им предстои явяване на Национално външно оценяване, посетиха представената изложба. Разгледаха експозицията на всички професионални училища и бяха впечатлени от разнообразието и възможностите на бъдещите професии.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

VIII Международен конкурс за компютърна рисунка и колаж

26
април2017

С два бронзови медала се увенча участието на ученици от СУ "Христо Смирненски" - Стара Загора, с худ. р-л г-н Илиев, на провелия се VIII Международен конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници”. Богдана Златева (7 б клас) и Фредерика Михайлова (9 клас) спечелиха трето място в своите възрастови групи, в конкуренцията на 512 участника от България.

Зарежда се...Зарежда се...

Конкурсът е включен в Националния календар за извънучилищните дейности на Министерството на образованието и науката за учебната 2016/2017 година. Организира се от Фондация Еврика, образцово Народно Читалище „Заря-1858” и компютърна школа "Вале" - Хасково, под патронажа на евродепутата Мария Габриел.

Областен конкурс „Екзарх Антим I – духовен водач на българите“

07
април2017

Отново с успех приключи участието в конкурс на ученици от СУ "Христо Смирненски" - Стара Загора, с худ. р-л г-н Илиев, в областта на информационните технологии и изкуството. На 6. април, в актовата зала на СУ „Екзарх Антим I“ - Казанлък, се състоя тържественото награждаване на победителите от Областния ученически конкурс „Екзарх Антим I – духовен водач на българите“. Първо място, в категория "Рисунка", спечели Георги Георгиев (VIIIа клас), а заедно с Петьо Иванов (Vв клас) се класираха на IV място в категория "Мултимедийна презентация" с презентация на тема: "Екзарх Антим I и борбата за църковна независимост на българите".

Конкурсът се организира от Регионално управление на образованието – Стара Загора, Средно училище „Екзарх Антим I“ – Казанлък и Регионален съвет на тракийските дружества – Стара Загора.

В конкурса взеха участие 64 ученици, разделени в три категории. Конкурсните работи бяха оценявани от специалисти в различни области. Членове на журито бяха: Иван Желязков – главен експерт по български език и литература към РУО – Стара Загора, Иво Косев – историк, директор на Музей „Петко Стайнов“ – гр. Казанлък, София Парнарова – председател на Тракийското дружество „Капитан Петко воевода“ – гр. Казанлък, Валя Гърбачева – старши учител по ИКТ в СУ „Екзарх Антим I“ – гр. Казанлък и Милена Генева – учител по изобразително изкуство в СУ „Екзарх Антим I“ – гр. Казанлък.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...
/ Георги с отличената му рисунка и грамоти /

Рекламен клип на националния конкурс „Вазовата България“

07
март2017

https://lh3.googleusercontent.com/--eCXiw8o9Zw/VTIG1Zpu5QI/AAAAAAAAGg8/wz6yqmEzBfc/s64/YouTube-logo-full_color.pngВ рекламния клип за III Национален ученически конкурс "Вазовата България", Сопот 2017, са включени материали, изработени от ученици на СУ "Христо Смирненски" - Стара Загора, с худ р-л г-н Илиев.
Седмокласниците (за учебната 2015/2016 г.) Татяна Андонова и Георги Георгиев подготвиха и изпратиха колаж и видео материал (на снимките).

Зарежда се...Зарежда се...

Източник: http://www.vazovatabulgaria.com/

Национален конкурс „По пътя на Бедреддин”

13
ян.2017

Първо място в Националния конкурс-викторина за ученически текстове, рисунки и мултимедия, посветен на 20-ия традиционен поход „По пътя на Бедреддин” завоюваха ученици от СУ "Христо Смирненски" - Стара Загора, с худ. р-л г-н Илиев. В категорията за мултимедиен продукт Петьо Иванов (V клас) и Татяна Андонова (VIII клас) изготвиха компютърна презентация на тема: "Идеите на Бедреддин през призмата на съвременния и модерен свят", за което заслужено получиха грамоти и парична награда.

Зарежда се...Зарежда се...

Конкурсът е част от Националния календар за извънучилищни дейности на МОН. Организатори са Културно-просветното дружество "Родно Лудогорие", гр. София и клуб „Родолюбие” при ОУ ”Св. Климент Охридски”, гр. Попово, с подкрепата на МОН и съдействието на РУО на МОН в страната.
Регионалeн фотоконкурс "Моята България"

11
ян.2017

Георги Георгиев (VIII клас) и Фредерика Михайлова (IX клас) от СОУ "Христо Смирненски" - Стара Загора взеха участие в регионалния фотоконкурс "Моята България" през м. февруари.

Световен ден за борбата срещу СПИН

1
дек.2016

По случай 1 декември - Световен ден за борбата срещу СПИН, в СУ "Христо Смирненски" се проведе среща с д-р В. Карабойдева от РЗИ - Стара Загора. По време на проведената дискусия бяха разяснени много важни факти относно ХИВ/СПИН. Интересът от страна на учениците беше много голям.

Зарежда се...Зарежда се...

Инициатива „Мениджър за един ден“

17
ноем.2016

На 17.11.2016 г. три класни стаи в СУ „Христо Смирненски“ гр. Стара Загора посрещнаха три млади дами – бъдещи лидери и потенциални учители в системата на българското образование. Това се случи в рамките на 15-тото издание на националната инициатива за ранно кариерно ориентиране „Мениджър за един ден“, организирана от „Джуниър Ачийвмънт България“. Целта на инициативата е да даде начало на кариерната реализация на ученици и студенти на възраст между 16 и 23 години, запознавайки ги с реалната работа в компании и организации от цялата страна в рамките на един ден.
Тази година „Джуниър Ачийвмънт България“ обедини усилия с Фондация „Заедно в час“ с цел представяне на позитивите в учителската професия. 47 учители по програма “Заедно в час“, измежду които и Елена Господинова – учител в ГЦО-1 клас, г-жа Ваня Желева – учител в ГЦО-1-2 клас и Богдана Денчева – учител по английски език в 4, 6 и 10 клас, част от колектива на СУ „Христо Смирненски“ гр. Стара Загора, заявиха желание да участват в инициативата с одобрението на своя директор и пряк ръководител г-жа Пенка Трандева.

Класните стаи на 4 „в“ и 4 „г“ клас бяха посетени от Анастасия Огнянова от гр. Казанлък, студентка първа година в специалност „Финанси“ в ПУ „Паисий Хилендарски“, която наблюдава 2 часа по английски език с г-ца Денчева, по време на които учениците се учеха да броят на английски език от 100 до 1000. Гостенката г-ца Огнянова сподели с учениците, че специалността й би й осигурила работа в банка, но истинската й мечта е да запише магистратура и да получи квалификация за учител по БЕЛ. След наблюденията на часовете г-ца Огнянова се запозна и с родителите на учениците по време на планираната родителска среща.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

 

Класните стаи на ГЦО-1 клас и ГЦО 1-2, съответно на г-ца Господинова и г-жа Желева, бяха посетени от Анелия Дончева, завършила „Бизнес икономика“ в Тракийски университет, гр. Стара Загора и г-ца Стефани Николова. Мотивацията на г-ца Дончева да посети класната стая на 1 клас е свързана с желанието й да запише магистратура „Начална и училищна педагогика“ и също да се реализира като преподавател. Под ръководството на г-ца Господинова учениците и тяхната гостенка написаха домашните си, работиха по проектите си в заниманията по интереси и след това се забавляваха заедно по време на спортните дейности навън.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

“Мениджър за един ден” е сред най-популярните инициативи на „Джуниър Ачийвмънт България“. Тя се провежда ежегодно в над 100 държави по целия свят. В нея се включват както висши държавни управници, така и утвърдени мениджъри от всички сфери на бизнеса и обществения живот. Тези лидери дават начало на професионалната реализация на хиляди млади хора по целия свят, а в замяна получават удовлетворение от предадения опит и от съвместната работа, както и вдъхновение от обменените иновативни и свежи идеи. СУ „Христо Смирненски“ гр. Стара Загора е училище, което активно подкрепя младите кадри в системта на образованието и нееднократно отваря вратите си, за да посрещне гости и да вдъхнови бъдещите учители за тяхната работа с учениците. Участието на училището в инициативата ще бъде удостоено със специален сертификат за партньорство, издаден от организацията.

17 ноември – Международен ден без тютюнев дим

17
ноем.2016

По повод 17 ноември - Международн ден без тютюнев дим в СУ "Христо Смирненски" - Стара Загора се проведе измеране нивото на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин в кръвта рез издишан въздух с апарат Smokelyzer. Дейността се осъществи с ученици и учители от училището и съдействието на Галина Димитрова - психолог в РЗИ - Стара Загора.

Зарежда се...Зарежда се...

 

16
ноем.2016

Във връзка с отбелязване на 17 ноември – Международен ден без тютюнев дим в СУ „Христо Смирненски“ се проведе среща на ученици от III и IV клас с Галина Димитрова – психолог в РЗИ – Стара Загора. Под формата на игра учениците се запознаха с вредното въздействие на тютюневия дим върху човешкото здраве.

Зарежда се... Зарежда се...

Първи ноември - Ден на народните будители

26
окт.2016

Малките артисти от СУ „Христо Смирненски“ претворяват годишния изпит от романа на Вазов „Под игото“
Възрожденски дух и артистично настроение обзе всички участници и гости, родители и учители от СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора, по повод Първи ноември – Денят на народните будители.
Участници в празничната програма бяха ученици от III, V и VIII клас. Осмокласниците представиха презентация за народните будители, а петокласниците изпълниха песните „Песен за будителите“ и „Хубава си, моя горо“. В образите на Рада Госпожина, Бойчо Огнянов и ученичките от Девическото училище се превъплатиха учениците от III и V клас в сцената „Годишният изпит“ от романа „Под игото“ на Иван Вазов. Ролята на учителката Рада Госпожина пресъздаде младият преподавател по английски език от програмата „Заедно в час“, г-ца Богдана Денчева.

 

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Национален конкурс за видео и снимка „FRESH Video”

4
окт.2016

III място на провелия се през м. октомври Национален конкурс за видео и снимка „FRESH Video” завоюваха ученици от СУ "Христо Смирненски", гр. Стара Загора, с худ. р-л г-н Илиев. Конкурсът е част от проекта FRESH и Европейска нощ на учените 2016.

Зарежда се...Зарежда се...Зарежда се...

Фредерика Михайлова (9 клас) и Георги Георгиев (8 клас), на снимките, изготвиха видеоматериал, посветен на фракталната компресия и нейните инспирирани от природата принципи. За своя труд те заслужиха награди по избор от сайта на проекта Българска наука.
Официални резултати: http://nauka.bg/


/ отличеният проект /

Променете размера на
буквите


https://lh3.googleusercontent.com/-YAmcUih3678/Vm1B7Bc_s_I/AAAAAAAAH6k/yXm9b1AmIC4/s1200/iz.png